Skip to main content
Лого на Европейската комисия
Environment
Ограничения на ЕС за определени пластмасови продукти за еднократна употреба

Информация и ресурси за новите правила на ЕС за пластмасовите продукти за еднократна употреба

ЕС действа срещу замърсяването с пластмаса. От 3 юли 2021 г. пластмасови чинии за еднократна употреба, прибори за хранене, сламки, балони и клечки за уши не могат да бъдат пускани на пазарите на държавите членки на ЕС. В допълнение същата мярка се прилага за чаши, съдове за съхранение на храна и напитки, изработени от експандиран полистирен, както и за всички продукти, изработени от разградима при окисляване пластмаса.

Пластмасовите продукти за еднократна употреба са направени изцяло или частично от пластмаса и обикновено са предназначени за използване само веднъж или за кратък период от време, преди да бъдат изхвърлени. Съгласно новите правила са забранени някои пластмасови продукти за употреба и изхвърляне, за които съществуват алтернативи. Въвеждат се и специфични мерки за намаляване на употребата на определени продукти.

Защо ЕС се занимава с пластмасовите отпадъци?

Над 80% от морските отпадъци са пластмаси. Пластмасата се натрупва в морета, океани и по плажовете на ЕС и по света. Остатъци от пластмаса се срещат в морските биологични видове, като морски костенурки, тюлени, китове и птици, но също така и в риби и ракообразни, а следователно и в човешката хранителна верига.

Въпреки че пластмасите са удобен, полезен и подлежащ на оценяване материал, те трябва да се използват по-добре, да се използват многократно и да се рециклират. При замърсяване икономическото въздействие на пластмасовите продукти включва не само изгубената икономическа стойност на материала, но и разходи за почистване и загуби за туризма, риболова и корабоплаването.

Публикации

Листовка, обобщаваща правилата на ЕС, които са насочени към огромното количество пластмасови продукти за еднократна употреба и риболовни уреди, съдържащи пластмаса.

Обръщане на тенденциите при пластмасовите продукти за еднократна употреба

Анимации

Гледайте анимации за някои от пластмасовите продукти за еднократна употреба, обхванати от новите правила на ЕС

Клечка за уши

Прибори за хранене

Сламка

 

Видеоклипове

Гледайте видеоклипа, за да откриете неудобната истина за пластмасовите продукти за еднократна употреба

 

Банери в социалните медии

Изтеглете банер за пластмасовите продукти за еднократна употреба за използване на различни платформи на социални медии

Social Media SUP banners
English
(4.07 MB - ZIP)
Изтегляне

 

Правила на ЕС

Действия на ЕС по отношение на пластмасовите продукти за еднократна употреба

© solarseven / Getty Images

ЕС се заема с 10-те пластмасови продукта за еднократна употреба, които най-често се срещат по европейските плажове, и насърчава устойчиви алтернативи.