Skip to main content
Environment
EU-begrænsninger på visse typer engangsplast

Oplysninger og ressourcer om de nye EU-regler om engangsplast

EU skrider til handling mod plastikforurening. Fra den 3. juli 2021 kan plastiktallerkener, -bestik, -sugerør, -ballonpinde og vatpinde til engangsbrug ikke markedsføres på EU-medlemsstaternes markeder. Derudover gælder den samme foranstaltning for kopper samt mad- og drikkevarebeholdere, der er lavet af skumgummi, og alle produkter, der er lavet af oxo-nedbrydelig plastik.

Plastprodukter til engangsbrug fremstilles helt eller delvist af plast og er typisk beregnet til at blive brugt kun én gang eller i en kort periode, før de smides væk. I henhold til de nye regler er visse affaldsplastprodukter, som der findes alternativer til, forbudt. Der indføres også specifikke foranstaltninger for at reducere brugen af visse produkter.

Hvorfor tackler EU plastaffald?

Over 80 % af affaldet i havene er plast. Plast akkumuleres i havene og på strandene i EU og over hele verden. Der findes plastrester i havlevende arter – såsom havskildpadder, sæler, hvaler og fugle, men også i fisk og skaldyr og derfor også i menneskets fødekæde.

Selvom plast er et praktisk, nyttigt og evaluerbart materiale, skal de bruges bedre, genanvendes og genbruges. Når plast bliver smidt ud, er de økonomiske konsekvenser af plast ikke bare, at den økonomiske værdi i materialet går tabt. Der påløber også omkostninger til oprydning og tab inden for turisme, fiskeri og shipping.

Publikationer

Pjece, der opsummerer EU-reglerne, som er målrettet mod den store mængde engangsplast og fiskegrej, der indeholder plast.

Nye tider for engangsplast

Animationer

Se animationer om nogle af de engangsplastgenstande, der er omfattet af de nye EU-regler

Vatpind

Bestik

Sugerør

 

Videoer

Se videoen for at udforske den ubelejlige sandhed om engangsplast

 

Bannere til sociale medier

Download et banner om engangsplast til brug på forskellige sociale medieplatforme

Social Media SUP banners
English
(4.07 MB - ZIP)
Download

 

EU-regler

EU's handlinger vedrørende engangsplast

© solarseven / Getty Images

EU tackler de 10 engangsplastprodukter, der oftest findes på Europas strande, og fremmer bæredygtige alternativer.