Skip to main content
Environment
EU-beperkingen met betrekking tot bepaalde plastic producten voor eenmalig gebruik

Informatie en hulpmiddelen ten aanzien van de nieuwe EU-regels inzake plastic producten voor eenmalig gebruik

De EU treedt op tegen plasticvervuiling. Met ingang van 3 juli 2021 mogen plastic borden, bestek, rietjes, ballonstokjes en wattenstaafjes voor eenmalig gebruik niet meer op de markten van de EU-lidstaten worden verkocht. Daarnaast geldt deze maatregel ook voor bekers, voedsel- en drankverpakkingen van geschuimd polystyreen en alle producten die zijn gefabriceerd van onder invloed van zuurstof afbreekbare kunststof.

Plastic producten voor eenmalig gebruik zijn geheel of gedeeltelijk van plastic gefabriceerd en zijn doorgaans bedoeld voor eenmalig of kortstondig gebruik, om vervolgens te worden weggegooid. Op grond van de nieuwe regels worden bepaalde plastic wegwerpproducten waarvoor alternatieven bestaan, verboden. Ook worden er specifieke maatregelen ingevoerd om het gebruik van bepaalde producten te verminderen.

Waarom pakt de EU plastic zwerfvuil aan?

Meer dan 80 % van het zwerfvuil in zee is van plastic. Plastic hoopt zich op in zeeën en oceanen en op stranden in de EU en wereldwijd. Restanten van plastic komen terecht in tal van mariene diersoorten, zoals zeeschildpadden, zeehonden, walvissen en vogels, maar ook in vissen en schaaldieren, dus uiteindelijk ook in de menselijke voedselketen.

Hoewel kunststoffen een handig, nuttig en waardevol materiaal zijn, moeten ze beter worden gebruikt, hergebruikt en gerecycled. Als plastic in het milieu terechtkomt, omvat het economische effect ervan niet alleen de verloren gegane economische waarde van het materiaal, maar ook de kosten van opruiming en de verliezen voor het toerisme, de visserij en de scheepvaart.

Publicaties

Folder met een samenvatting van de EU-regels gericht op de enorme hoeveelheid plastic voor eenmalig gebruik en vistuig dat plastic bevat.

„Turning the tide on single-use plastics”

Animaties

Bekijk hier een paar animaties over enkele plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik die onder de nieuwe EU-regels vallen

Wattenstaafje

Plastic bestek

Rietjes

 

Video’s

Bekijk deze video als je de ongemakkelijke waarheid over plastic voor eenmalig gebruik wilt ontdekken

 

Socialemediabanners

Download een banner over plastic voor eenmalig gebruik die je kunt gebruiken op diverse socialemediaplatforms

Social Media SUP banners
English
(4.07 MB - ZIP)
Downloaden

 

EU-regels

EU-actie inzake plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik

© solarseven / Getty Images

De EU pakt de tien plastic artikelen voor eenmalig gebruik aan, die het meest worden aangetroffen op Europese stranden, en zet zich in voor de bevordering van duurzame alternatieven.