Skip to main content
Environment
Omejitve EU za nekatere plastične proizvode za enkratno uporabo

Informacije in viri o novih pravilih EU glede plastičnih proizvodov za enkratno uporabo

EU se bori proti onesnaževanju s plastiko. Od 3. julija 2021 je na trge držav članic EU prepovedano dajati plastične krožnike, pribor, slamice, palčke za balone in vatirane palčke za enkratno uporabo. Enak ukrep velja tudi za lončke, posode za hrano in pijačo iz ekspandiranega polistirena ter vse proizvode iz oksorazgradljive plastike.

Plastični proizvodi za enkratno uporabo so v celoti ali delno izdelani iz plastike in so običajno namenjeni le enkratni ali kratkotrajni uporabi, preden jih zavržemo. Nekateri plastični proizvodi, ki se po uporabi zavržejo in za katere obstajajo alternative, so v skladu z novimi pravili prepovedani. Uvedeni so tudi posebni ukrepi za zmanjšanje uporabe nekaterih proizvodov.

Zakaj EU rešuje problematiko plastičnih odpadkov?

Več kot 80 % morskih odpadkov je plastičnih. Plastika se kopiči v morjih, oceanih in na plažah po EU in svetu. Ostanke plastike je mogoče najti v morskih vrstah, denimo morskih želvah, tjulnjih, kitih in pticah, pa tudi v ribah in lupinarjih, kar pomeni, da je prisotna tudi v človekovi prehranski verigi.

Čeprav je plastika priročen, uporaben in ocenljiv material, je nujno zagotoviti njeno boljšo uporabo, ponovno uporabo in recikliranje. Gospodarski vpliv plastike, ki konča v smeteh, vključuje ne le izgubljeno gospodarsko vrednost materiala, temveč tudi stroške čiščenja in izgube za turizem, ribištvo in pomorski promet.

Publikacije

Brošura s povzetkom pravil EU, ki zadevajo velike količine plastičnih proizvodov za enkratno uporabo in ribolovnega orodja, ki vsebuje plastiko.

Zajezitev uporabe plastičnih proizvodov za enkratno uporabo

Animacije

Oglejte si animacije o nekaterih plastičnih proizvodih za enkratno uporabo, ki jih zajemajo nova pravila EU.

Vatirane palčke

Pribor

Slamice

 

Videoposnetki

Oglejte si videoposnetek in odkrijte neprijetno resnico o plastičnih proizvodih za enkratno uporabo.

 

Pasice za družbene medije

Prenesite pasico o plastičnih proizvodih za enkratno uporabo, ki jo lahko uporabite na različnih platformah družbenih medijev.

15 JUNIJ 2021
Social Media SUP banners
English
(4.07 MB - ZIP)
Prenesi

 

Pravila EU

Ukrepi EU na področju plastičnih proizvodov za enkratno uporabo

© solarseven / Getty Images

EU rešuje problematiko plastičnih proizvodov za enkratno uporabo, ki so med desetimi najpogosteje najdenimi odpadki na evropskih plažah, in spodbuja trajnostne alternative.