Skip to main content
Environment
Tiettyjä kertakäyttöisiä muoveja koskevat rajoitukset EU:ssa

Tietoa ja resursseja, jotka liittyvät EU:n uusiin kertakäyttöisiä muoveja koskeviin sääntöihin

EU toteuttaa muovisaasteen ehkäisytoimia. EU:n jäsenvaltioiden markkinoille ei voida 3.7.2021 alkaen saattaa kertakäyttöisiä muovilautasia, muovisia ruokailuvälineitä, pillejä, ilmapallojen tukivarsia ja vanupuikkoja. Tämä toimenpide koskee myös juomamukeja, paisutetusta polystyreenistä valmistettuja elintarvike- ja juoma-astioita ja kaikkia oxo-hajoavasta muovista valmistettuja tuotteita.

Kertakäyttöiset muovituotteet valmistetaan kokonaan tai osittain muovista, ja ne on yleensä tarkoitettu käytettäväksi vain kerran tai lyhyen ajan ennen niiden hävittämistä. Uusien sääntöjen mukaan tietyt kertakäyttöiset muovituotteet, joille on olemassa vaihtoehtoja, ovat kiellettyjä. Lisäksi otetaan käyttöön erityistoimenpiteitä tiettyjen tuotteiden käytön vähentämiseksi.

Miksi EU ottaa osaa muovijätteiden vähentämiseen?

Yli 80 prosenttia merten roskaantumisesta aiheutuu muovista. Muovia kerääntyy meriin, valtameriin ja rannoille EU:ssa ja muualla maailmassa. Muovijäämiä löytyy merilajeista, kuten merikilpikonnista, hylkeistä, valaista ja linnuista, mutta myös kaloista ja äyriäisistä, ja siten ihmisten ravintoketjussa.

Muovi on kätevä, hyödyllinen ja arvostettava materiaali, mutta muovien käyttöä, uudelleenkäyttöä ja kierrättämistä on parannettava. Roskaantumisen yhteydessä muovien taloudelliset vaikutukset eivät rajoitu ainoastaan taloudellisen arvon menetykseen materiaaleissa mitattuna, vaan ne ulottuvat myös siivouskustannuksiin ja matkailun, kalastuksen ja merenkulun tappioihin.

Julkaisut

Esite, jossa esitetään yhteenveto EU:n säännöistä, jotka kohdistuvat valtavaan määrään kertakäyttöisiä muoveja ja muovia sisältäviä pyydyksiä.

Vastavirtaan kertakäyttömuovin käytössä

Animaatiot

Katso animaatioita muutamista kertakäyttöisistä muovituotteista, jotka kuuluvat uusien EU-sääntöjen piiriin

Vanupuikko

Ruokailuvälineet

Pilli

 

Videot

Katso video nähdäksesi epämiellyttävän totuuden kertakäyttöisistä muoveista

 

Sosiaalisen median bannerit

Lataa kertakäyttömuovibanneri käytettäväksi eri sosiaalisen median alustoilla

Social Media SUP banners
English
(4.07 MB - ZIP)
Lataa

 

EU:n säännöt

EU:n strategia kertakäyttömuoveista

© solarseven / Getty Images

EU:n strategiassa vähennetään kymmentä kertakäyttöistä muovituotetta, joita yleisimmin löydetään Euroopan rannoilta, ja edistetään kestäviä vaihtoehtoja.