Skip to main content
Environment
EU-begränsningar för vissa engångsföremål i plast

Information och resurser om de nya EU-reglerna för engångsföremål i plast

EU tar krafttag mot plastföroreningar. Från och med 3 juli 2021 får tallrikar, bestick, sugrör, ballongpinnar och bomullstoppar i plast för engångsbruk inte föras in på marknaderna i EU:s medlemsstater. Detsamma gäller muggar och mat- och dryckesbehållare i polystyren och alla produkter som har tillverkats i oxo-nedbrytbar plast.

Plastprodukter för engångsbruk tillverkas helt eller delvis av plast och är vanligtvis avsedda att användas en gång eller under kort tid innan de kastas. Enligt de nya reglerna är vissa plastprodukter som är avsedda att kasseras och för vilka det finns alternativ förbjudna. Specifika åtgärder införs också för att minska användningen av vissa produkter.

Varför försöker EU tackla plastavfall?

Mer än 80 % av allt skräp i havet är plast. Plast samlas havet och på stränder i EU och världen. Plastrester hittar i marina arter, t.ex. havssköldpaddor, sälar, valar och fåglar, men också i fisk och skaldjur, och därför i människans näringskedja.

Även om plast är ett praktiskt, användbart och värdefullt material måste den användas bättre, återanvändas och återvinnas. När plast slängs vind för våg består plastens ekonomiska inverkan inte bara av det förlorade ekonomiska värdet av materialet utan även av kostnaderna för sanering och förluster för turismen, fisket och sjöfarten.

Publikationer

En broschyr som sammanfattar EU:s regler som är inriktad på den enorma mängden plast för engångsbruk och fiskeredskap som innehåller plast.

Vinden har vänt för engångsplasten

Animeringar

Se animeringar av några av plastföremålen för engångsbruk som omfattas av de nya EU-reglerna

Bomullstopp

Bestick

Sugrör

 

Filmer

Se filmen och upptäck den obekväma sanningen om engångsplast

 

Banners till sociala medier

Ladda ner en banner om plast för engångsbruk som du kan använda i olika sociala medier

Social Media SUP banners
English
(4.07 MB - ZIP)
Ladda ner

 

EU-regler

EU-åtgärd mot engångsplast

© solarseven / Getty Images

EU tar itu med de tio engångsartiklar i plast som man brukar hittar på Europas stränder samt främjar hållbara alternativ.