Skip to main content
Environment
Restricțiile UE asupra anumitor materiale plastice de unică folosință

Informații și resurse cu privire la noile norme UE privind materialele plastice de unică folosință

UE acționează împotriva poluării cu plastic. Începând cu 3 iulie 2021, farfuriile, tacâmurile, paiele, tijele pentru baloane și bețișoarele pentru urechi realizate din plastic de unică folosință nu mai pot fi introduse pe piețele statelor membre ale UE. Totodată, aceeași măsură se aplică și în privința cănilor, a recipientelor pentru alimente și băuturi realizate din polistiren expandat, precum și tuturor produselor din plastic oxo-degradabil.

Produsele din plastic de unică folosință sunt fabricate integral sau parțial din plastic și, de obicei, au scopul de a fi utilizate doar o singură dată sau pentru o perioadă scurtă de timp înainte de a fi aruncate. Conform noilor reglementări, sunt interzise anumite produse din plastic care se pot arunca și pentru care există alternative. De asemenea, sunt introduse măsuri specifice pentru a reduce utilizarea anumitor produse.

De ce UE abordează deșeurile provenite din materiale plastice?

Mai mult de 80% din deșeurile marine sunt materiale plastice. Plasticul se acumulează în mări, oceane și pe plajele din UE și din întreaga lume. Reziduurile din plastic se găsesc în corpul speciilor marine – cum ar fi broaștele țestoase de mare, focile, balenele și păsările –, dar și în organismele peștilor și crustaceelor și, prin urmare, în lanțul alimentar uman.

Deși materialele plastice reprezintă un material convenabil, util și evaluabil, acestea trebuie să fie mai bine utilizate, reutilizate și reciclate. Impactul economic al materialelor plastice, atunci când acestea sunt aruncate, include nu doar valoarea economică pierdută a materialului, ci și costurile aferente curățării și pierderi pentru turism, industria pescuitului și a transportului maritim.

Publicații

Pliant care rezumă normele UE vizând cantitatea enormă de materiale plastice de unică folosință și de instrumente de pescuit care conțin plastic.

Schimbare de curs în privința materialelor plastice de unică folosință

Animații

Urmăriți animații pe marginea unora dintre materialele plastice de unică folosință care intră sub incidența noilor norme ale UE

Bețișor de urechi

Tacâmuri

Pai

 

Videoclipuri

Urmăriți videoclipul pentru a descoperi adevărul incomod despre materialele plastice de unică folosință

 

Bannere pentru rețelele sociale

Descărcați un banner privind plasticul de unică folosință, pentru a-l utiliza pe diferite platforme de socializare

15 IUNIE 2021
Social Media SUP banners
English
(4.07 MB - ZIP)
Descărcați

 

Reglementările UE

Acțiunea UE privind materialele plastice de unică folosință

© solarseven / Getty Images

UE abordează cele 10 articole din plastic de unică folosință care se găsesc cel mai frecvent pe plajele europene și promovează alternative sustenabile.