Skip to main content
Environment
Bizonyos egyszer használatos műanyagokra vonatkozó uniós korlátozások

Információk és források az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó új uniós jogszabályokról

Az EU fellép a műanyagszennyezés ellen. 2021. július 3-tól az EU tagállamaiban nem lehet forgalomba hozni egyszer használatos műanyag tányérokat, evőeszközöket, szívószálakat, lufitartó pálcákat és vattapálcákat. Ugyanez az intézkedés vonatkozik a habosított polisztirolból készült csészékre, étel- és italtartókra, valamint minden oxo-degradációs műanyagból készült termékre.

Az egyszer használatos műanyag termékek azok, amelyek teljes egészben vagy részben műanyagból készülnek, és jellemzően csak egyszer vagy rövid ideig használják, mielőtt kidobják őket. Az új jogszabályok értelmében tilos bizonyos kidobható műanyag termékeket használni, amelyeknek vannak alternatívái. Ezenkívül bizonyos termékek használatának csökkentésére különleges intézkedéseket is bevezetnek.

Miért foglalkozik az EU a műanyag szeméttel?

A tengeri hulladék több mint 80%-a műanyag. Az EU és a világ tengereiben, óceánjaiban és strandjain a műanyag egyre halmozódik. A műanyag maradványok megtalálhatók a tengeri állatokban, például a tengeri teknősökben, fókákban, bálnákban, madarakban, halakban és kagylókban is – tehát az emberi táplálékláncban.

Noha a műanyagok kényelmesek, hasznosak és értékelendők, hatékonyabban kell őket használni, újrafelhasználni és újrahasznosítani. A szemétbe dobott műanyagok gazdasági hatása nemcsak az anyagok veszendőbe ment gazdasági értékéből, hanem az eltávolításuk költségéből, valamint az idegenforgalom, a halászat és a hajózás által elszenvedett veszteségekből is áll.

Kiadványok

Egy szórólap, amely összefoglalja az egyszer használatos műanyagok és műanyagot tartalmazó halászeszközök hatalmas mennyiségét megcélzó uniós jogszabályokat:

Az egyszer használatos műanyagok visszaszorítása

Animációk

Nézze meg az animációkat bizonyos egyszer használatos műanyag termékekről, amelyekre az új uniós szabályok vonatkoznak

Vattapálcák

Evőeszközök

Szívószálak

 

Videók

Nézze meg a videót, és fedezze fel a kellemetlen igazságot az egyszer használatos műanyagokról

 

Közösségi médiába szánt szalagcímek

Töltse le az egyszer használatos műanyagokról szóló szalagcímet, amelyet különféle közösségi oldalakon használhat

Social Media SUP banners
English
(4.07 MB - ZIP)
Letöltés

 

Uniós jogszabályok

Az egyszer használatos műanyagok elleni uniós fellépés

© solarseven / Getty Images

Az EU felveszi a küzdelmet az Európa tengerpartjain leggyakrabban előforduló 10 egyszer használatos műanyag termék ellen, és támogatja a fenntartható alternatívákat.